torsdag 14 januari 2016

INTRODUKTION I SÖMNSKOLAN


Igår hade vi e intressant kväll här hos oss. Vi funderade på sömn och på sömnproblem. Johnny Granholm som driver sitt egna företag Yogastudio kom hit och gav tips och råd om vad man kan göra åt sina sömnproblem.

Vi diskuterade en del om vad det är som gör att man inte hittar sömnen på kvällarna, många av de som deltog hade problem med att de ofta lämnar att ligga och grubbla, tankarna far genom huvudet och små saker förvandlas till stora problem, någon tillade dock att tankarna som dyker upp vid läggdags inte alltid behöver vara negativa men att man hur som haver lämnar att fundera.

Sömnproblem blir ofta till en ond spiral som växer sig större. Sömnproblem är ofta relaterade till stress.  Har du det stressigt på jobbet eller kanske hemma? Kanske är det svårt att hitta sömnen en natt, som blir två nätter om blir tre och så vidare... sömnbrist gör ofta att du känner stress över att du vet att du MÅSTE sova, du ligger kanske och tittar på klockan, kanske räknar du timmarna tills du måste stiga upp, detta ökar naturligtvis på den inre stressen som i sin tur bidrar till att det verkar helt omöjligt att somna. Då klockan ringer så känns det som att du just har somnat. Vi är många som känner igen oss i denna problematik.

I genomsnitt så har 30 % av befolkningen sömnproblem. Bland seniorer så har 80-90 % någon gång av problem med sömnen. Problemen ökar också bland unga flickor 16-25 år. Sömnen har stor betydelse för oss, med för lite sömn blir det svårt att fungera normalt, vi blir ofta okoncentrerade och irriterade Men sömnen inverkar också på hjärnan, blodtrycket och många andra viktiga funktioner i vår kropp.

Johnny berättar att det som kan hjälpa då man lider av sömnproblem är att bryta mönstret. I stället för att ligga och vrida dig gör något som du tycker om, gör du något som du tycker om så slappnar du av och har lättare att hitta sömnen. Lyssna på musik, se på tv, surfa, ät något, läs eller gör olika avslappningsövningar, men bara om du gillar det annars kommer det inte att hjälpa. Det finns inget som är fel, bara det funkar för dig. Gör inte tex. andningsövningar om du inte känner dig bekväm med det. Gillar du att lösa sudoku eller att gå ut på en promenad så gör det även om det är mitt på natten bara det känns ok för dig.En andningsövning som du kan pröva är att sätta handen på magen och andas in långsammare än du gör i vanliga fall och släpp ut luften, känn hur handen lyfts och sänks på magen av dina andetag. Blunda om det känns ok, upprepa i en minut.


Sov gott! Martina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar