torsdag 22 oktober 2015

INTRODUKTION I MINDFULNESS

En höstkväll besöker Marica Ainonen oss på vår förening Finfmi Österbotten. Hon arbetar deltid med sitt egna företag M.E.A Harmonie där hon bland annat håller kurser i mindfulness. Marica har arbetat som sjukskötare många år. Hon har en passion för att värna om själens välmående. Mindfulnessinstruktör blev hon 2013 men innan det har hon en meditationsbakgrund som sträcker sig långt bak i tiden. För tillfället studerar hon till utvecklingspsykolog och beräknar att bli klar med studierna under 2015.

Men den här kvällen kom hon hit till oss för att ge oss en introduktion i vad Mindfulness är och hur vi kan ta del av enkla övningar som hjälper oss att fokusera på nuet och vara här och nu.

Hösten är här, med varma färger i naturen omkring oss. Låt oss göra det bästa av den, stanna upp, betrakta, känna efter, andas. Livet går inte i repris.Marica ger oss en introduktion i detta intressanta ämne och under föreläsningens gång gör vi flera enkla övningar. Marika börjar med att påminna oss om att det förflutna är förbi, framtiden är inte ännu. Enbart det nuvarande är tillgängligt för oss. Vidare berättar hon att vi som människor ofta oroar oss för saker som vi inte kan eller behöver påverka, vi grubblar över saker och då grubblandet är i gång så blir det lätt till ett hjul som rulla på och rullar på. Vi gör saken större, och större tills det kanske känns som att vi inte får luft, får ångest eller blir stressade.

I mindfulness vill man välja den motsatta inställningen, istället för att fastna i det förflutna så lär man sig att acceptera verkligheten som den är, bli medveten och släppa taget om sådant som vi grubblar över. . Detta är ett förhållningssätt till livet inte en metod. Man övar uppmärksamhet och medvetenhet. Man övar sig i att se livet som det är, konstaterar fakta och fokuserar på det som kan påverkas.  

I mindfulness stannar vi upp och lägger avsiktligt märke till vad som finns i vårt medvetna, man försöker inte förändra eller kontrollera utan tar emot och accepterar.

Avslutningsvis vågar jag påstå att alla vi som lever i dagens samhälle skulle må bra att lite ofta stanna upp, reflektera över nuet och verkligheten. Själv kan jag känna att naturen är en stor tillgång, då jag känner att jag behöver få kontakt med nuet. Vår vackra höst med alla dess färger och friska luft får mig att känna mig mindful.

Om ni vill läsa mera om mindfulness läs mer på M.E.A HARMONIE

Text: Martina Villgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar