onsdag 11 november 2015

ATT FINNAS DÄR PÅ RIKTIGT!

Förra veckan var jag på ett seminarium som Finlands Svenska Socialförbund ordnade i samarbete med SFV Bildning. Seminariet handlade om hur vi kan förebygga utanförskap bland unga.
En av föreläsarna hette Lasse Mattila. Då Lasse var 2 år så dog hans pappa, hans mamma reagerade genom att börja supa, då Lasse var 15 år söp hans mamma ihjäl sig. Lasse brann för att spela fotboll och beskriver drömmen om att bli fotisproffs som en skyddsfaktor. Drömmen slog in och som 15 åring skrev han proffs kontrakt. År 2009 tog fotis karriären slut och Lasse tog itu med skolan som lämnade på grund av fotbollen.  Nu arbetar han med att handleda och utreda familjehem.
Lasse pratar om utanförskap bland barn och unga, hamnar man utanför som barn är risken stor att utanförskapet blir livslångt. 60 000 barn föds i Finland per år. Av dessa så föds 760 i Vasa. 10-15 % av dessa hamnar i ett livslångt utanförskap. Utanförskapet beror ofta på missbruk, sjukdom och/eller arbetslöshet.

Hur kan vi upptäcka barn och unga som ligger i riskzonen? Lasse konstaterar att ofta uppmärksammar någon vuxen som finns kring barnet redan tidigt i dess barndom men av någon anledning lyckas vi inte bryta linjen. Men det går och det är aldrig försent. Det är något som går som en röd tråd genom föreläsningen att man kan bryta denna linje och vi vuxna får inte ge upp. Oftast är det svårt för dessa barn att släppa in någon i sitt liv och kanske försvarar de sig genom att vara stor i munnen och uppkäftig, men det går att bryta genom skalet, ge inte upp. Det sägs att de som riskerar att bli utanför så är chansen att barnet klarar sig bättre bara det finns en trygg vuxen person som denne kan lita på och ty sig till.

Vidare så berättar Lasse att då ett barn blir utsatt tror det ofta att de är eller förvandlas till det som de utsätts för och att det som de blir utsatt för är deras verklighet, det blir lätt att de tror att det skall vara så eller att de inte är värda annat. Då en vuxen visar för ett barn som är utsatt att det är viktigt och att någon (kanske DU) visar att du verkligen bryr dig på RIKTIGT, är det inte ovanligt att det sker en kollision - och att ”hjärtat gör uppror” även om barnet vill tro på vartenda ord så är det svårt, men det går!Under föreläsningen så varvar Lasse med sånger som handlar om just det som han berättar om: i en av låtarna sjunger han:

 ”Stå kvar fast jag skriker åt dig att gå, det som sker är så svårt att förstå, det klyver mitt hjärta i två! Stå kvar, jag behöver någon som vill förstå, jag vill inte att du skall gå.”

 Jag kan ju meddela att inte ett öga var torrt då Lasse sjöng sina rörande sånger som var baserade på verkliga upplevelser. Ta dig tid att lyssna på dessa låtar - Dessa finns för dig! 
Text: Martina Villgren 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar