fredag 26 februari 2016

Att bemöta vid kriser


I tisdags ordnade vi ett föreläsningstillfälle tillsammans med dagcentret Hyddan i Nykarleby. Under kvällens gång fick vi ta del av en Mindfulness övning tillsammans med M.E.A. Harmonie, samt lyssna på en föreläsning av kurator Gunnar Norrlund.
   I något skede av livet kommer vi alla i kontakt med någon som befinner sig i kris. Det kan vara en vän, kollega eller en främmande människa på gatan som plötsligt blivit drabbad av dödsfall, sjukdom eller andra svåra orsaker som gör att en människa kan befinna sig i ett kristillstånd.  Att bemöta människor som befinner sig i svåra livslägen var temat för kvällen.  De flesta av oss har säkert känt känslan av att man inte vet vad man skall säga till en annan människa som befinner sig i kris. Vi kanske är rädda för att säga något fel som kunde göra situationen ännu värre för den som befinner sig i kris. Som följd av detta kanske det händer sig att man undviker situationen helt och hållet och inte säger något alls. Gunnar Norrlund påpekade att ifall man känner sig osäker inför ett möte med en person som befinner sig i kris, så är det helt normalt och inget som man behöver skämmas för. En tumregel är att det oftast är bättre att säga något, vad som helst, än att inte säga något alls.
   Norrlund har lång erfarenhet av att jobba som kurator till cancer patienter och han gav oss några direkta tips om vad man kan säga i en situation då man möter en människa som befinner sig i kris. Ifall man känner sig väldigt osäker inför det första mötet kan man enligt Norrlund helt enkelt säga ärligt ” Jag vet inte vad jag skall säga, men jag ville ändå komma för att träffa dig”. Ett annat tips som Norrlund gav oss var att istället för att säga ”Hur känns det” så kan man fråga ”Är det något som du önskar få tala om”. Ifall man frågar ifall det är något som personen i kris vill tala om så ger man ett öppet val åt personen som är i kris. Han/hon behöver inte svara mer än ja eller nej ifall han/hon inte vill, men möjligheten att få prata av sig finns också där. Ifall man frågar personen i fråga hur det känns så kan han/hon känna sig tvingad att ge något form av svar, vilket han/hon kanske inte är redo för. Ett annat bra sätt att bemöta en människa i kris kan vara genom att fråga ”Är det något som jag skulle kunna hjälpa dig med”, ifall svaret är nej, kan en bra följdfråga vara ”Om det inte är något just nu, vill du att jag kontaktar dig på nytt senare”. Med dessa frågor ger du plats åt personen som befinner sig i kris, medan du ändå meddelar att du finns där för att ge stöd vid behov.
   Kvällens tema var väldigt intressant och något som berör oss alla. Dessa konkreta tips som Norrlund gav oss kan vara bra att ha i bakfickan ifall man känner sig osäker inför ett möte med en människa i kris. Det viktigaste är att visa att du finns till och att du bryr dig. Det kan också vara bra att svänga på saken och tänka efter; om jag själv befinner mig i kris, hur vill jag bli bemött?

//FredrikaInga kommentarer:

Skicka en kommentar