onsdag 12 april 2017

Svar på frågor / Vastauksia kysymyksiin

Hur kan man hjälpa om nån mår dåligt? / Miten voi auttaa jos joku voi huonosti?
- Ibland kan det räcka med att man berättar åt personen att man finns där för hen och att man lyssnar men det är viktigt att personen som mår dåligt får hjälp. Vart man kan vända sig till beror på åldern men det finns t.ex. skolkuratorn, sjukhus, Klaara i Vasa och på nätet kan man skicka till Decibel om frågor. Ifall personen inte själv vill få hjälp är det dock svårare och då kan man inte göra mycket mer än försöka prata med personen om hur viktigt det är att skaffa hjälp. Berätta även för en vuxen om personens mående. Kom ihåg: det är inte din uppgift att fungera som terapeut!

- Välillä riittää, että kuuntelee ja sanoo henkilölle että on tukena mutta tämä henkilö joka voi huonosti tarvitsisi apua. Mistä apua voi hakea, riippuu vähän iästä mutta voit kääntyä esim. koulukuraattorille, mennä sairaalaan, Klaara Vaasassa ja netissä voi mennä Reimariin kysymään kysymyksiä. Tämä voi toki olla vaikeaa, jos henkilö itse ei halua apua. Tässä kohtaan et voi oikeen tehdä muuta kuin puhua henkilön kanssa siitä, että kuinka tärkeetä on hankkia apua. Kerro myös aikuiselle henkilön voinnista. Muista: sinun tehtäväsi ei ole toimia terapeuttina!

Varifrån kan man få hjälp tryggt/pålitligt? / Mistä sitä apua voi oikeasti turvallisesti/luotettavasti hankkia?
- Den här frågan hänger mycket ihop med föregående fråga men jag ville ändå ha den här skiljt eftersom jag vill påpeka att dessa ställen som finns för att hjälpa oss människor verkligen är pålitliga och säkra. De flesta som jobbar med klienter har tystnadsplikt vilket betyder att man inte får berätta dina saker vidare, förutom om det känns som att du är en fara för dig själv eller andra. Ifall man bryter tystnadsplikten blir man bestraffad. Det kan hända att alla platser inte är just för dig men då kan man vända sig någon annanstans. Det är viktigt att inte ge upp hoppet av hjälp fastän det emellan känns hopplöst.

- Tämä kysymys liittyy paljon edelliseen kysymykseen mutta halusin kuitenkin laittaa tämän erikseen sillä halusin sanoa, että nämä paikat ovat turvallisia ja luotettavia. Suurimalla osalla työntekijöistä, jotka työskentelevät tällä alalla, on vaitiolovelvollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijä ei saa kertoa sun asioita eteenpäin, paitsi jos olet vaaraksi itsellesi tai muille.Jos vaitiolovelvollisuutta rikotaan, siitä saa rangaistuksen. Kaikki paikat eivät ehkä sovi juuri sinulle, mutta silloin voit kääntyä jonnekin muualle. On tärkeetä, ettet menetä toivoasi avun suhteen vaikka se välillä voi tuntua toivottamalta.

Hur vet man ifall man kan lita på någon? / Mistä voi tietää voiko luottaa ihmiseen?
- Detta är en väldigt svår fråga eftersom det inte finns en handbok på hur man vet att man kan lita på någon. Det går inte att veta förrän man provar. Personligen brukar jag börja med att berätta små saker som kanske inte har en stor betydelse och så ser jag ifall saken går vidare. Dessutom kan man ju tänka så här: ifall den här personen du inte vet om du kan lita på brukar berätta ofta om saker och ting hen inte borde få berätta om andra människor så är hen kanske inte den mest pålitliga personen. Tyvärr litar vi alla på fel människor ibland men vi lär oss av våra misstag.

- Tämä on erittäin vaikea kysymys, sillä ei ole mitään ohjekirjaa siitä, että mistä voi tietää voiko ihmiseen luotta. Sitä ei voi tietää ennen kuin koittaa. Itse teen uusien ihmisten kanssa niin, että aloitan kertomalla pikku asioita joilla ei ole niin suurta merkitystä ja sit nään jos asia menee eteenpäin. Voit myös ajatella näin: jos ihminen josta olet epävarma, kertoo sulle usein asioita joita hänen ei pitäisi niin sitten hän ei ehkä ole luotettavin ihminen. Valitettavasti tulemme kaikki luottamaan väärään ihmiseen joskus, mutta virheistä oppii.

Hurudan är en god vän? / Minkälainen on hyvä ystävä?
- Vi har troligen alla en egen uppfattning om hurudan en god vän är men här är några saker en god vän består av i allmänhet: det är en person som inte vill att du skall visa någon ting åt hen, det är en person som accepterar dig såsom du är och det är en person som finns alltid för dig oberoende vad som hänt.

- Meillä kaikilla on luultavasti oma käsitys siitä, että millainen on hyvä ystävä, mutta tässä on pari asiaa jotka löytyy hyvästä ystävästä näin yleisesti: se on ihminen joka ei halua että näytät hänelle jotain, se on ihminen joka hyväksyy sut sellaisena kuin olet ja se on ihminen joka on aika sun tukena vaikka mitä tapahtuisi.

Hur kan jag hjälpa en person som lider av depression eller ätstörning? / Miten voin auttaa ihmistä, joka kärsii masennuksesta tai syömishäiriöstä?
- Dessa två sjukdomar är väldigt allmänna här i Finland, speciellt bland unga. Mitt tips här är att få personen som lider av någondera sjukdom på vård. Steg ett kan vara att man kontaktar kuratorn på skolan. En person som lider av dessa sjukdomar behöver gå till en psykolog och en läkare för att få hjälp och detta kan du hitta här i Vasa från t.ex. Vasa centralsjukhus eller Klaara. Jag skulle personligen gå först till sjukhuset till en läkare som kan diagnostisera och en läkare brukar oftast ha kontakter för vidare behandlingar. Kom ihåg att de här två sjukdomarna är långvariga - man tillfrisknar inte direkt och ibland kan sjukdomarna komma tillbaka. Det är oerhört viktigt att du har tålamod och stödjer personen som lider av sjukdomen. Ett tryggt nätverk är redan ett stort hjälp!

- Nämä kaksi sairautta ovat erittäin yleisiä Suomessa, varsinkin nuorten keskuudessa. Neuvoni tässä on, että ihminen joka kärsii näistä sairauksista, pitää saada hoitoon. Ensimmäinen askel voi olla, että ottaa yhteyttä koulukurattoriin. Ihminen joka kärsii näistä sairauksista tarvitsee terapeuttia ja lääkäriä jotka löytyy täältä Vaasasta esim. Vaasan keskussairaalasta tai Klaarasta. Itse menisin ensin sairaalaan lääkärin luokse joka voi diagnostisoida tämän ihmisen. Lääkärillä on myös useimmiten yhteyksiä jatkohoitoihin. Muista, että nämä kaksi sairautta ovat pitkäkestoisia - he eivät parane heti ja välillä sairaudet voivat tulla takaisin. On erittäin tärkeetä, että sulla on kärsivällisyyttä ja että tuet henkilö joka sairastaa. Turvallisesta sosiaalisesta verkostosta on jo suuri apu!


- JessicaInga kommentarer:

Skicka en kommentar