onsdag 7 juni 2017

Draamapäivät Laihian yläkoulussa

Koulut ovat päättyneet, mikä tarkoittaa, että yhteistyö projektin yhteistyökoulujen kanssa jää tauolle. Tänä vuonna olemme suomenkielisellä puolella tehneet yhteistyötä Laihian yläkoulun kanssa. Koulu on tämän lukuvuoden aikana saanut monenmoista toimintaa ja nyt viimeisimpänä draamalähtöisen teemapäivän. Tämä teemapäivä tehtiin yhteistyössä Novian draamaopiskelijoiden kanssa.

Näiden teemapäivien aikana vedimme draamatyöpajan kuudelle eri ryhmälle. Jokaista luokkaa varten olimme varanneet yhden iltapäivän. Iltapäivä alkoi aina sillä, että opiskelijat vetivät draamalähtöisiä leikkejä.  Näiden alku harjoituksien jälkeen opiskelijat esittivät forumteatteria oppilaille.

Forumteatteri on teatterimenetelmä jonka, tarkoituksena on antaa katsojille mahdollisuus osallistua draamaan. Eli katsojat saavat jokaisen kohtauksen jälkeen keskustella mitä kohtauksessa olisi voinut tehdä toisin ja muuta kohtauksen kulkua. Keskustelun jälkeen oppilaat saivat nähdä kohtauksen uudelleen ja taputtaa kun he kokivat, että kohtauksessa olisi voinut muuttaa jotain.

Oppilaat saivat joko itse tulla lavalle esittämään oman vaihtoehtonsa tai sitten he saivat pyytä näyttelijöitä näyttelemään kohtauksen oppilaan toivomalla tavalla. Päivien aikana saimme nähdä monta erilaista muutosta. Välillä muutos meni parempaan ja välillä huonompaan päin.

Tässä forumteatterissa saimme tutustua Isabellaan. Isabellan äiti kärsi masennuksesta ja draama käsittelikin sitä, minkälaista on olla nuori omainen.  Isabella kohtasi monenlaisia ongelmia draaman eri kohtauksissa. Forumteatteri koostui kolmesta eri kohtauksesta ja jokainen kohtaus oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa oli aina intro minkä jälkeen tuli se kohtaus, mitä oppilaat saivat lähteä muokkaamaan.

Palaute näistä teemapäivistä on ollut hyvää. Kysyimme oppilailta: Onko draama hyvä tapa nostaa esiin mielenterveyteen ja mielenterveysongelmiin liittyviä asioita? Miksi? Moni oppilas koki, että draama on hyvä tapa nostaa esiin mielenterveyteen liittyviä asioita. Tässä pari kommenttia: Oli yllättävän hyvä tapa sillä se nostaa esiin miten se oikeasti tapahtuu ja ”On, koska se luo yhteyttä”


Yhteistyö Novia scenkonstin kanssa jatkuu ensi lukuvuonna. Saa nähdä minkälainen työpaja silloin toteutetaan. Tästä päivästä ei olisi selvitty ilman todella lahjakkaita opiskelijoita joten suuri kiitos teille! // Anna  H, projektisuunnittelija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar