fredag 30 juni 2017

ABC- koulutusmalli, uusi malli käyttöön Pohjanmaalle!

ABC- koulutusmalli on FinFami Pirkanmaan kehittämä koulutus omaisille. Koulutusmalli on ollut käytössä Pirkanmaalla 2006 lähtien. Olemme järjestäneet kolme ryhmää Pohjanmaalla keväällä 2017, ruotsinkielisen ryhmän Vaasassa, suomenkielisen ryhmän Kokkolassa sekä myös ruotsinkielisen ryhmän Pietarsaaressa. Ryhmissä on aina kaksi vetäjää, mikä on positiivinen asia, koska silloin on mahdollista suunnitella yhdessä etukäteen ja jälkeenpäin pohtia mikä meni hyvin ja mitä voisi tehdä toisin ensi kertaa. 
 
Tuntuu hyvältä että, olemme päässeet alkuun tämän mallin kanssa. Osallistujien näkökulmasta luulen, että kynnys lähteä mukaan on matala, koska kyseessä on vain kolme tapaamista á 2 h jolloin käsitellään eri teemoja. Suurin osa osallistujista ei ole ennestään ollut yhdistyksessä mukana. Palautteiden mukaan, vertaistuki on ollut kaikkein tärkeintä. Tuntuu hienolta olla työssä yhdistyksessä, joka yhdistää ihmisiä, jolla on vastaavanlaisia kokemuksia mielenterveysongelmista.

Läheisen sairastuminen psyykkisesti on kriisi koko perheelle.  Paljon voimakkaita tunteita nousee pintaan, mm. surun, syyllisyyden, häpeän ja pelon tunteita. On helppoa syyttää itseään ja miettiä mitä olisi voinut tehdä toisin. Ryhmässä voi puhua avoimesti näistä, osittain kielletyistä tunteista ja saada ymmärrystä. Omainen haluaa saada mahdollisimman paljon tietoa psyykkisistä sairauksista ja hoitomenetelmistä. Tietysti jokainen omainen toivoo, että hänen läheisensä saisi parasta mahdollista hoitoa ja omainen haluaa itse tehdä kaikki ollakseen apuna. Hoitoketju ja sosiaaliturva, ovat myös tärkeitä aiheita. 

Kaikkia tätä käsitellään ABC- koulutuksessa. Kaikkiin ryhmiin olemme saaneet mukaan psykiatrisen sairaanhoitajan yhteen tapaamiseen. Siitä yhteistyöstä olemme todella kiitollisia. Viimeisellä tapaamisella teemana on omaisten oma jaksaminen. Tämä osuus on todella tärkeä, koska tutkimuksien mukaan 46 % omaista ovat vaarassa masentua itse.

ABC-koulutus voi olla omaisen ensimmäinen kontakti yhdistykseen. On myös mahdollista, että omainen käy ensin yksilökeskusteluissa omaisneuvojan kanssa. Saat osallistua ABC- ryhmään riippumatta milloin läheisesi on sairastanut, mutta koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu omaiselle, jonka läheinen on juuri sairastanut. Koulutuksen jälkeen on mahdollista liittyä johonkin keskusteluryhmään. Tarpeen mukaan aloitetaan myös uusia ryhmiä. 

Me järjestetämme ABC- koulutuksia myös jatkossa. Syksyllä 2017 suunnitellaan suomenkielistä ryhmää Vaasaan ja ruotsinkileistä ryhmää Närpiöön. 

Tervetuloa mukaan ja kerro eteenpäin tästä mahdollisuudesta!
/Eva, ruotsinkielinen omaisneuvoja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar