tisdag 27 juni 2017

Välmående och sociala medier



Bild: Google
Dom gör vardagen lättare; vi kan hålla kontakt med personer när och fjärran, vi kan dela bilder på fina ögonblick med våra vänner, vi får nyheterna serverade samma stund som de kommer ut, vi får information om vad som är på gång i vår omgivning osv. Sociala medier för mycket gott med sig, inget snack om den saken!

Utmaningen med sociala medier är att balansera användningen av dem med det verkliga livet. För sociala medier är också beroendeframkallande och kan påverka ditt psyke på ett negativt sätt. Du kan känna ångest övar att inte få din ”dagliga dos” av sociala medier, det kan påverka din självkänsla och din självbild och din empatiförmåga. Likaså kan den påverka din sömn och koncentrationsförmåga negativt.

Det här kommer kanske att bli en allt för personlig text men det är oundvikligt när vi idag pratar om sociala medier. För de flesta av oss är användare av dem och alla har vi en egen personlig relation till sociala medier.
Bild: Google

Den senaste statistiken jag hittar om användandet av sociala medier i Finland på Statistikcentralen är från år 2014. Då använde 51 % av befolkningen i Finland i åldrarna 16-89 år sociala medier. År 2014. Jag minns inte ens längre vilken telefon jag hade då. Tror jag har avverkat minst två smarttelefoner sedan dess. Det jag försöker säga är att det är tre hela år sedan 2014. Det har hänt mycket på den sociala medie fronten sedan dess. Idag vet till och med 3 åringar hur man med en fingerrörelse kommer in på Youtube! Hur många mor- och farföräldrar ser man inte ta kort på sina barnbarn för att sedan stoltsera med dem på Facebook. Jag är väldigt nyfiken på vad dagens siffra över antalet användare av sociala medier är i Finland. Med hur mycket har den ökat? För ökat, det vågar jag påstå att den har!

I Sverige är användandet av sociala medier högst bland kvinnor i åldern 16-25 år. 12,1 timmar spenderar den här ålderskategorin i veckan på sociala medier. Jag hör till den här ålderskategorin. Den är en skrämmande tanke att jag skulle spendera en och en halv timme PER DAG på sociala medier. Men när jag tänker efter kommer jag troligtvis skrämmande nära den siffran själv. 

Nu när jag sitter här och koncentrera mig på att få ner text på skärmen, kommer jag på mig själv med att med jämna mellanrumma låsa upp mobilen. För att kolla... Ja vadå? När jag tänker efter så vet jag inte. Det är en vana. Mobilen ligger alltid nära till hands. Det har alltså blivit en vana att kolla om något nytt har hänt på den. Har jag fått några notiser från Instagram eller Snapchat? Har någon gillat min bild? Är det aktivitet på någon av mina oändligt många gruppchatter på Whatsapp? För en Whatsappgrupp måste man ju ha med alla tänkbara grupper man kan höra till. Familjen, tjejgänget, kusinerna, studiekompisarna, dansgruppen, kollegorna och planeringsgrupper för klassträffen, överraskningsfesten, möhippan osv. osv. Ni som tycker det här låter helt galet, tror ni på mig nu när jag säger att kvinnor i åldern 16-25 år spenderar 12 timmar i veckan på sociala medier. Jag gör det iallafall.
 
Bild: Google
Jag tänker ofta att jag ”dödar tid” när jag kollar sociala medier. Men i verkligheten förlorar jag ju tid! Tid jag kunde ha lagt på att titta upp och se mig omkring i den riktiga världen. Varför blir man då så beroende av sociala medier? För ett beroende är det ju! Kolla den här videon så förstår ni bättre vad jag menar.

Sociala medier stimulerar vårt belöningssystem. Och vår hjärna suktar efter belöningar. Vi vill ha den där positiva bekräftelsen om och om igen. Så vi fortsätter att ladda upp bilder och skriva statusuppdateringar för vi blir bekräftade och de ger oss en positiv känsla. Egentligen så är det korta dopamin-kickar och det behövs en förhöjd dos för att uppnå samma känsla igen. Påminner det här om ett annat fenomen? Till exempel spel- och drogberoende? 

Sedan har vi begreppet, Fear of missing out. I och med att vi i realtid kan följa med vad vänner, kollegor, bloggare, kändisar, politiker och andra håller på med, kommer känslan att vi måste vara updaterade om det hela tiden. Tänk om jag missar något? Vi vill veta om det pågår något roligare än det jag själv gör just nu. Går jag miste om något roligt nu när jag sitter här på jobbet? Kanske det pågår en sammankomst någonstans som jag inte blev bjuden till... Fear of missing out - Rädslan att missa något.

Bild: Google


Ett annan intressant faktum, är att i sociala medier är vårt budskap väldigt egocentrerat. Upp till 80 % av det som vi skriver eller lägger upp på sociala medier handlar om oss själva. Jämför det med en verklig konversation, där vi endast mellan 30-40 % pratar om oss själva. Studier visar på att ju mer vi fokuserar på oss själva, sänks vår empati förmåga och förmågan att förstå andra människor. För att dra det här till sin spets kan vi fundera över om vi håller på och skapar ett samhälle fullt med narcissister...

Inte är det lätt hörni att ha en balansgång mellan det verkliga livet och tiden man spenderar på sociala medier. Det har blivit allt vanligare att man pratar om Digital detox. Sommar- och semestertid är ett ypperligt exempel på när det passar att ta en paus från sin smarttelefon och sociala medier. I den här artikeln på Svenska yle kan du läsa om tre personer som valt att ta en paus från sociala medier eller skippa dem helt. Alla påstår att de mår bättre utan sociala medier. 

Min tre veckors semester börjar nästa vecka. Och om jag läser vad jag själv skrev i förra stycket, så är det en ypperlig tid att ta en paus eller iallafall minska på användningen av sociala medier. Kanske skulle jag vistas mera i naturen och läsa en bok innan jag går och lägger mig, istället för den där 1 och en halv timme per dag som jag som 16-25 årig kvinna spenderar på sociala medier? Jag vet faktiskt inte om det kommer bli lätt eller vara svårt. Men värt ett försök är det iallafall att pröva på att minimera användningen av Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Whatsapp, Pinterest, Messenger och Jodel. För alla dessa sociala medier spenderar jag tid på. 

Mitt första steg är att ladda ner en app (känns ironiskt att jag tillför en ikon på min skärm, när jag borde sluta titta på skärmen). Appen heter Quality Time och talar om för mig hur mycket tid jag varje dag spenderar på olika sociala medier. Det har nu gått 2 timmar och 20 minuter sedan jag laddade ner appen och jag har spenderat endast 7 minuter på olika sociala medier! Men då har jag också medvetet försökt låta bli att använda sociala medier i samma utsträckning som jag vanligtvis gör. Trots det känns mina 7 minuter som en vinst!

Nu börjar alltså min utmaning att minska på pillandet på mobilen! Jag ska börja med min kartläggning av vilka appar och sociala medier det är jag spenderar mest tid på och fundera över vad dessa applikationer ger mig. På de flesta sociala medier är jag inte själv aktiv, men är däremot en aktiv åskådare. Är det nödvändigt? Jag skall försöka hitta den där balansen mellan det verkliga livet och sociala medier. Får se hur det går, spännande kommer det iallafall att bli!  Önska mig lycka till!

Bild: Google


/ Anna N-J, projektanställd i Vasa

2 kommentarer:

  1. fast jag inte har vänner som skickar åt mig, så kollar jag alldeles för ofta på telefonen.. så tror inte detta är bara ett problem för kvinnor i 16-25 ålder.

    du kan ju pröva typ, äta något äckligt varje gång du tar upp telefonen i onödan :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant! Det finns nog i alla ålders- och könskategorier de som använder sociala medier "för mycket".
      En liten elchock skulle kanske vara på plats varje gång handen söker sig till skärmen!

      Radera